Hydrolat z kwiatów lawendy

Lawenda jest znana ze swoich właściwości kojących i przyspieszających gojenie skóry. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji ciała, ale także włosów. Hydrolat lawendowy to w 100% naturalny preparat otrzymywany metodą destylacji kwiatów lawendy wąskolistnej parą wodną. Jest przeznaczony do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju cery, szczególnie zmęczonej, suchej lub podrażnionej. Nadaje się także do pielęgnacji włosów oraz do kąpieli aromaterapeutycznych.

Przeznaczenie: Surowiec kosmetyczny

Opakowanie: butelka z brązowego szkła z atomizerem

Pojemność: 100 ml

18,90 

Poznaj produkt jeszcze lepiej

Dla kogo jest hydrolat lawendowy?

Hydrolat lawendowy to produkt w pełni naturalny, bez dodatku konserwantów czy barwników. Dzięki temu bez obaw może być stosowany na twarz, szyję, dekolt i całe ciało. Produkt ma działanie przede wszystkim:

  • kojące;
  • nawilżające;
  • regenerujące.

Dodatkowo lawenda wykazuje działanie antybakteryjne i normalizujące. Dzięki temu hydrolat lawendowy nadaje się doskonale także do pielęgnacji cery problematycznej: mieszanej i tłustej, z tendencją do powstawania zaskórników i trądziku.

Przy regularnym stosowaniu skóra odzyskuje jędrność, zdrowy koloryt i blask, jest również bardziej odporna na podrażnienia, a stany zapalne zostają wyciszone.

Hydrolat lawendowy – właściwości

Hydrolat lawendowy ma pH zbliżone do naturalnego pH skóry. Dzięki temu jest odpowiedni do pielęgnacji każdego jej rodzaju i może zastąpić tonik (tak samo przywraca prawidłowe pH skóry po kontakcie z wodą i środkami myjącymi).

Wykazuje działanie nawilżające, łagodzące, kojące, przyspieszające gojenie. Wspiera regenerację i odnowę skóry. Nie ma właściwości komodogennych, dzięki czemu może być bez obaw stosowany również na problematyczną skórę.

Jak stosować hydrolat lawendowy?

Hydrolat lawendowy może być stosowany zarówno na twarz, jak i całe ciało, a także na włosy i skórę głowy. Dzięki właściwościom kojącym i antybakteryjnym preparat łagodzi stany zapalne skóry głowy oraz pomaga niwelować łupież. Oprócz tego może być dodawany do kosmetyków pielęgnacyjnych do twarzy, ciała i włosów, by wspomóc ich działanie. Nadaje się także do subtelnego i naturalnego wykańczania i utrwalania makijażu – twarz wystarczy spryskać delikatną mgiełką z odległości.

Odświeżanie powietrza

Hydrolat z lawendy ma subtelny, delikatny i przyjemny zapach (zawiera niewielką ilość naturalnego olejku eterycznego). Dzięki temu może być wykorzystany w postaci odświeżacza powietrza, naturalnej mgiełki zapachowej do ciała czy w roli inhalatora (np. w nawilżaczu czy odświeżaczu powietrza). Nie ma potrzeby rozcieńczania go.

Tonik do twarzy

Ze względu na pH zbliżone do pH skóry, hydrolat lawendowy może być stosowany zamiast toniku, po myciu twarzy. Doskonale przygotowuje skórę do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych.

Hydrolat lawendowy na włosy

Hydrolat lawendowy to także nieoceniony kosmetyk do pielęgnacji włosów. Stanowi doskonałą bazę do odżywek i masek, a także płukanek. Ze względu na swoje doskonałe właściwości nawilżające, będzie świetną bazą humektantową (nawilżającą) pod olej (w zabiegu olejowania włosów). Może być wykorzystywany także w roli wcierki do skóry głowy.

Dodatek do kąpieli aromaterapeutycznych

Lawenda jest znana ze swoich doskonałych właściwości aromaterapeutycznych: udrażnia drogi oddechowe, a przy tym ma właściwości wyciszające i relaksujące. Hydrolat lawendowy możesz bez przeszkód dodawać do kąpieli i nawilżaczy powietrza. Spryskaj nim piżamę lub pościel, by zapewnić sobie spokojny, kojący sen.