Olej z pestek malin, nierafinowany

Olej z pestek malin to jeden z najcenniejszych darów natury, mający bardzo szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Nawilża, regeneruje i uelastycznia. Ma również działanie antybakteryjne, dzięki czemu rewelacyjnie nadaje się do pielęgnacji cery trądzikowej. Co jeszcze warto wiedzieć o olejku z pestek malin?

Surowiec kosmetyczny (Raw material) : Olej z pestek (nasion) malin / Raspberry Seed Virgin Oil, Cold Pressed

INCL : Rubus Idaeus Seed Oil

Opakowanie: szklana butelka 50 ml z pipetą.

Stosowanie: zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 5-99%.

23,90 

Skład:

INCL : Rubus Idaeus Seed Oil

Pojemność i opakowanie:

Szklana butelka z pipetą: 50 ml

Poznaj produkt jeszcze lepiej

Dla kogo olej z pestek malin?

Olej z pestek malin może być stosowany przez każdego, do codziennej pielęgnacji cery (a także włosów), ze względu na swoje świetne właściwości nawilżające i regenerujące. Przyda się przede wszystkim w pielęgnacji skóry przesuszonej, ze skłonnością do podrażnień i alergii, a także wymagającej regeneracji. Olejek z pestek malin jest bogaty w witaminy A i E, które są znane ze swoich właściwości zmiękczających, nawilżających, uelastyczniających i łagodzących podrażnienia.

Olej z pestek malin warto stosować również w przypadku cery trądzikowej. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przez co zapobiega powstawaniu krostek i zaskórników. Dzięki lekkiej i nietłustej konsystencji nie zatyka porów.

Olej z nasion malin – właściwości

Olej z malin jest lubiany przede wszystkim ze względu na lekką konsystencję i subtelny, a przy tym szybko ulatniający się zapach. Z powodzeniem można stosować go na noc, jako maskę regenerującą, ale również na dzień, jako bazę pod krem i makijaż.

Olejek z pestek malin ma wiele cennych właściwości. Najważniejsze to:

  • głębokie nawilżanie;
  • uelastycznianie;
  • łagodzenie podrażnień;
  • zmiękczanie;
  • wzmacnianie i odbudowa naskórka;
  • działanie przeciwzmarszczkowe – wspiera produkcję kolagenu i elastyny.

Oprócz tego ma także doskonałe właściwości antybakteryjne, dzięki czemu przynosi świetne efekty w pielęgnacji skóry trądzikowej i ze skłonnościami do zatykania się porów.

Nie obciąża skóry i nie pozostawia na niej lepkiej warstwy, a subtelny zapach szybko wietrzeje. Dzięki temu jest prawie niewyczuwalny.

Jak stosować olej z pestek malin?

Olej z pestek malin znajduje powszechne zastosowanie w codziennej pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu, jednak to nie wszystko. Można stosować go również do pielęgnacji skóry całego ciała, szczególnie w miejscach najbardziej narażonych na podrażnienia i przesuszenie, jak łokcie i dłonie. Olejek z pestek malin sprawdza się również rewelacyjnie w pielęgnacji włosów. Jak go wykorzystać?

Olej z pestek malin do twarzy

Olejek z pestek malin jest wykorzystywany najczęściej do pielęgnacji skóry twarzy. Niewielką ilość olejku wystarczy wmasować delikatnie w oczyszczoną skórę. Jeśli aplikujesz go na noc, możesz nałożyć grubszą warstwę. Na dzień wystarczy kilka kropel wklepanych albo bezpośrednio na oczyszczoną skórę, albo na krem.

Regularne stosowanie olejku z pestek malin przywraca skórze twarzy optymalne nawilżenie, jędrność i elastyczność, a także łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.

Olej z pestek malin do ciała

Olejek może być także stosowany na całe ciało. Mieszaj go z ulubionym balsamem, by wzmocnić jego działanie, albo stosuj bezpośrednio, bez rozcieńczania, na miejsca wymagające szczególnej pielęgnacji (łokcie, kolana, dłonie).

Olej z pestek malin na włosy

Olejek z pestek malin sprawdzi się także doskonale do pielęgnacji włosów. Możesz stosować go tak, jak wszystkie oleje:

  • na końcówki – w postaci nierozcieńczonej;
  • na długości – kilka kropel wystarczy rozmasować w dłoniach i przegładzić kosmyki;
  • jako składnik wzbogacający odżywki i maski – do codziennej pielęgnacji.

Olejek z malin będzie również dobrym wyborem do olejowania włosów. Dzięki swoim właściwościom olejek nawilży kosmyki, a dodatkowo staną się one bardziej sprężyste, błyszczące i odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne. Wgniatany w końcówki zapobiegnie ich przesuszaniu się i rozdwajaniu.